10. Melsom.

     Navnet uttales Mæll'saamm. Det skrives i Rødeboken: a Mælesæimi og i Mælesheim; i nyere tid mest Melsom. Av navneforskerne har baade O. Rygh, Sophus Bugge og A. Kjær uttalt sig om navnet, men de kommer ikke til noget helt sikkert resultat (se Norske Gaardnavne VI s. 182). Efter skrivemaaten i Rødeboken antar de den oprindelige form maa være enten Mæliseimr eller Meliseimr, sammensætning av heimr-, gaard, med Mælir eller Melir, rimeligvis det gamle navn paa Melsomvikfjorden. Den svenske navneforsker Hellquist tror vi her har samme navn som det svenske indsjønavn Mälaren som ca. 1350 findes skrevet Mælir; han sætter Melir op som grundform, og mener navnet er laget av ordet melr, sandbanke. A. Kjær anser det mest sandsynlig at Melir eller Mælir er dannet av mol (gen. malar), samling av smaastein, især langs strand, altsaa det vi nu kalder steinmal (og det er en utpræget steinmal paa østre side av Melsomvikbugten). Endelig har S. Bugge som usikker mulighet pekt paa at Mælir kan bety Tingfjorden, isaafald kommer av det gammelnorske ord mál i betydning: forsamlingssted; altsaa fjorden som fører ind til tingstedet. Gjetningen støttes, mener han, ved at Melsom næst Jarlsberg er fogderiets betydeligste eiendom og ligger beleilig til, saa det godt kan ha været tingsted her. Som vi snart skal høre, var det dog først i nyere tid Melsom blev storgaard, men gaarden har jo alle tider ved at ha havn været vel skikket som samlingssted, og det er sterke sandsynlighetsgrunde for at Arendal skibsrede hadde ledingskibet sit i Melsomviken - noget som maatte føre med sig at ialfald ledingstingene holdtes her. Underbruk: 1. Grimestad, vil faa særskilt omtale. 2. Haug, skrives i Rødeboken i Haugi, 1593 Hoffu, 1604 Houff, 1624 How, 1661 Hou. Gammelnorsk form Haugr, nyere Haug. 3. Hvalberg, skrives 1417 i Hualberge, 1456 Hualberg, i 1600-tallet Hualberrig og Hualberg. Oprindelig form Hválberg, sammensætning av berg med ordet hváll som betyr rundagtig høide. Samme navn i Arendal sogn og i Botne, begge steder nu uttalt Val'bær.

Den gamle gaarddeling her.

     Gaardhistorien i denne grend, underbygd med systematisk indsamlet og opordnet kildemateriale, blir mere end vanlig interessant, lønner os med opdagerglæde. Grenden saa ganske anderledes ut i slutten av middelalderen end i nyere tid, og først omkr. 1650 kom det omveltning i de gamle forhold. Paa den frugtbare lavstrekning indenfor Melsomviken, den som bøier sig rundt Vadum-aasen og gjennemstrømmes av den korte elv fra Akersvandet ned til fjorden, laa i gammel tid følgende gaarder. 1. Melsom som optok plassen fra bunden av viken og gik i runding om Vadumaasens sydende og opover langs østsiden av elven, saa fossefaldene kom inden gaardens enemerker; gaardens skyld ca. 1400 var 12 laupar smør og 1 skippund malt, omfram fossene; nyere skyld: 4 1/2 pund smør + 15 linspund malt + fosseskyld 1 skipund mel. - 2. Hvalberg, paa høideryggen østenfor, utvilsomt med rikere jordmark end Melsom, for eiendommen var for 300 aar siden delt i tre større gaarder, nordre, mellemste og søndre (nedre), med en samlet skyld av 11 smørpund og 15 linspund korn. - 3. Haug, nord for Hvalberg, omtrent av storleik som Melsom, delt allerede før aar 1400 i østre og vestre gaard med samlet skyld 18 laupar smør; efter reformationen bare én gaard med skyld som Melsom: 4 1/2 smørpund og 15 linspund tunge. - Videre laa paa østsiden av elven 4. Tufte, og 5. Gile, opover mot Akersvandet; paa vestsiden 6. Vadum. - Av brever fra første halvdel av 1600-tallet kan vi se at Melsom, Haug og Vadum hadde sameieskog vestover mot Mjørud (Myre).

1. Melsoms historie før 1650.

     I Rødeboken (fra ca. 1400) nævnes Melsom to steder. Side 58 fortælles at Ronnaug aa Mælesæimi i sjælegave hadde git Stokke kirke en part i Gile; hun hadde vel levd her engang i 1300-aarene, og kanske nettop i svartedøds-tiden betænkt kirken med nævnte gave. Side 206 faar vi den vigtige oplysning at Melsom i 1390-aarene er kirkegods, tilhører det rike Olavskloster i Tønsberg som hadde Auli i Sem til hovedgaard, desuten eide Vik, Manum, tre Laane-gaarder og ca. 30 andre eiendommer i Sem sogn, 17 gaarder og parter i Slagen, 10 paa Nøtterø, og her i Stokke sogn foruten Melsom ogsaa begge Haug-gaarder, Sjuerød, part i Gile og tre parter i Rørkoll; videre gaardsamlinger i Skjee og Arendal og ellers i de fleste øvrige bygder paa det sydlige Vestfold; endelig ikke faa spredte eiendommer utenfor Vestfold.
     Ved siden av landskylden anfører Rødeboken 1399 som en herlighet ved Melsom: "ok serdeilis kuærnæ forsen". Allerede dengang var det altsaa kverner her; sagbruk kom det først ved lag 150 aar senere. Om gaardens anden herlighet, standretten til Melsomviken, vil de ældste oplysninger bli meddelt under omtalen av Melsomvik.
     Da Auli var Olavsklostrets hovedgaard, blev sikkert Melsom forvaltet som almindelig leilændingsgaard, altsaa bygslet bort til bønder. Men kvernefossen sørget nok klostret for at utnytte som særskilt indtægtskilde.
     Saa kom reformationstiden, og kongen benyttet læreskiftet til at slaa kloen i kloster- og bispegods. Fra omkring 1530 er Melsom krongods, likesaa Haug og alle de andre klostergaarder. Godset blev git i len til den danske adelsmand Erik Urup som hadde laant kongen penger. Han slog op sin residens paa Auli, og da de netop i hans dager lærte at indrette sagbruk i fossene, kan vi gaa ut fra som selvsagt at omkr. 1550 kom de første sager op i Melsomelven, omtrent samtidig med at Ivar Jenssøn Jernskjeg fik de første Fritsø-sager til at hvine ved Larvik. - Saavidt vi kan se hadde ikke leilændingen paa Melsom noget med kvernebruk og sag; de blev som herlighet knyttet til Auli gaard, og dette forhold vedvarte ogsaa efterat Auli og det andre klostergodset i slutten av 1500-tallet som krongods blev lagt under Sem kongsgaard og bestyret av lensherren. I en jordebok av 1616 heter det at Melsom kvern laa under Auli og bruktes under Sem gaard. Den aarlige avgift av kvernebruket var i dette tidsrum 1 skippund mel til eieren, desuten maatte de som drev kvernene, godtgjøre dem som "kvernerne og kvernehuset ved magt holder", 8 skippund mel i aaret. Kvernefossen var altsaa en god melkeku. I en beskrivelse av Melsom 1661 faar vi vite at det da var 3 par brukelige kverner. Og det stod da 2 sager i elven som høst og vaar kunde skjære tils. 3000 bord, hvis det var tømmer at faa kjøpt.
     Brukere. Av skattelister, tildels ogsaa av gamle brev, kan vi forvisse os om at Melsom i de nærmeste mandsaldrer før 1650 blev drevet som almindelig leilændingsbruk. Kristoffer hette brukeren 1555, fortæller en av hans tjenestgutter i et vidneprov 75 aar senere. - Brynte har gaarden i 1590-aarene og forbi 1600. - Søren ca. 1605-13. - Jørgen kjeldersvend 1614-22, gav i førstebygsel 15 daler for jordveien, hadde ingenting med fossene; som tilnavnet viser, hadde han nok tidligere været tjener paa lensherrens gaard Sem. - Torkel ca. 1622-34. - Anders Tufte 1635 og forbi 1650; han gav 32 daler i indfæstning, desuten fæstet han ogsaa kvernene og maatte ved overtagelsen betale 20 daler; han er den første av brukerne som faar kvernebruket med; endelig fik han ogsaa lagt under Melsom ødegaarden Grimestad som tidligere hadde fulgt Haug.
     Men i Anders's dager snudde skjæbnehjulet sig. En ny bolk i Melsoms historie begynder. Anders maatte rimeligvis væk, flyttet vel ned til Melsomvik.

2. Melsom blir storgaard omkr. 1650.

     Adelsmanden Vincent Bildt, av dansk æt, hadde 1637-43 været lensherre i Brunla, bodde da paa Herre-Unnebeig i Sandeherred; hadde saa nogen aar Eker len, men fra 1646 til 1658 Tønsberg len og bodde da paa Sem kongsgaard. Som de allerfleste av de danske adelsmænd heroppe var Vincent Bildt flink til at skrape til sig jordegods. Han hadde laant kongen penger i ufredsaarene 1643-45 og faat jordegods i pant, deriblandt Melsom og andet gammelt klostergods heromkring. Endelig opnaadde han at faa istand kjøp. Ved kongeskjøte av 29. januar 1649 fik han til fuld eiendom Melsom med kvernefos og underbruket Grimestad, videre Haug, Vadum, Østre Gile, Østre Kile, part i Steinsholt og Vestre Hvaal, det meste av Rørkoll; i Skjee: Ragnildrød, Eikeskog og Gulbrandsrød; i Arendal: Borgen og to Kvernegaarder; endelig i samme skjøte Ormestad og begge Sunde-gaarder i Sandeherred og to parter i Hotvet i Andebu.

Hvad de fødde; høiavling; saadde.
Hester kuer ungfæ sauer høilass saadde.
1657 6 25 3 20 - -
1723 6 48 - 36 150 45 tdr. havre, 1 1/2 bl. korn, 1/2 t. hvete.
(husmænd og strandsittere medregnet).
1803 8 40 - - - 20 tønder.
1820 6 35 - - - 25 tønder.
18351 13 77 - 46 - 40 t. havre, 5/8 hv., 5/8 rug, 14 3/4 byg, 83 3/4 t. poteter.
18651 12 87 - 16 - 32 1/2 t. havre, 5 3/8 hv., 9 3/4 rug, 10 5/8 byg, 1/16 erter, 58 t. pot.
     1 Melsomvik ibergnet.

      Andre oplysninger. - 1723. Middelmaadig jord. Skog til husbehov samt endel bøk til brænde. - 1803. Skog og havnegang til fornødenhet. Kvernebruk. - 1820. Havnegang til behov. Skog til ved og gjerdefang og endel til husreparation. Et betydelig aargangs vandfald hvori hjulbruk med grynmølle, sammale- og sigtekvern. Desuten en sag.

     Vincent Bildt maa straks ha fattet planen om at gjøre Melsom til en fri adelig hovedgaard med tilhørende undergods. Men selve gaarden maatte da gjøres større. Han eide allerede Haug og Mellem-Hvalberg, saa de kunde limes til og forsvinde fra matriklene. Men de to andre Hvalberg-gaarder eide tolderen Hans Hvid som ogsaa hadde faat fat paa den gamle herregaard Skjersnes med tilliggende Tufte og Brunstad. Imidlertid døde Hans Hvid snart, og av arvingene blev det mulig at faa handlet til sig ogsaa Nordre og Søndre Hvalberg som saa blev slukt av Melsom. Men ogsaa Vincent Bildt faldt væk - han døde vaaren 1658. Det blev da enken hans, Else Friis, som kom til at fuldføre arbeidet med at gjøre Melsom til hovedgaard. De hadde jo hittil bodd paa Sem (en Jens Kristenssøn staar for driften paa Melsom 1657), men efter Bildts død maatte enken flytte, kunde da residere paa Melsom og med god grund vente at faa kongelig stempel paa eiendommen som adelig sædegaard hvor herskapet holdt duk og disk. Fru Else Friis sendte ansøkning derom til kongen som i brev av 7. nov. 1660 gav et naadig indvilgende svar. Melsom gaard med underliggende trende Hvalberg-gaarder, Haug og Grimestad, med kverner og sager og fire strandsittere - tilstodes frihet for skatter og anden kongelig tynge. - Og fru Friis fortsatte med kjøp av jordegods her i Stokke. Tolderen Hvids arvinger gik ved denne tid med paa ogsaa at avstaa hovedgaarden Skjersnes med tilliggende Tufte, men denne eiendom blev ikke blandet sammen med Melsom, for den hadde jo fra gammelt av sine frie rettigheter som Hans Hvid hadde faat opretholdt, skjønt han ikke var adelsmand. Videre blev indkjøpt Raastad, Sjuestok, Sjuerød, Solberg, Vaarnes, Ask og part i Raastad. Saa nu hadde fru Else Friis en respektabel jorddrotstilling i Stokke - med to frie hovedgaarder og en fin undergods-liste. Det var dog ikke fruens virkelige mening at slaa sig ned som godsbesitter. Snart efter at ha faat kongebrevet i orden overlot hun baade Melsom og Skjersnes til en forpagter, Jokum Lauritssøn Turmand, og nu vilde hun sælge.
     Ved skjøte utstedt i Tunsberg 29. mars 1664 avhænder hun sine to hovedgaarder med undergods til Nils Nilssøn Toller, svigersøn av den bekjendte borgermester i Tønsberg Anders Madssøn. For Skjersnes med Tufte fik hun 1800 riksdaler, men salgssummen for Melsom med det øvrige undergods i Stokke og Skjee blir ikke opgit i skjøtet.
     Den nye eier Nils Toller var ikke adelsmand, hadde derfor ingen ret til at ha frie hovedgaarder, men han og fru Kirsten hørte til penge-aristokratiet og kunde støtte sig til formanende slegtninger, og de opnaadde virkelig at faa kong Fredrik 3 til i brev av 28. juni 1667 at konfirmere skjøtet paa frigaardene. Melsom og Skjersnes beholdt sine friheter, slap at komme ind som skattegaarder i matriklen av 1668.

     Litt mer om underbrukene. Herom passer det at gi nogen flere optysninger, før vi gaar videre i Melsoms historie. Bare ett av underbrukene, Grimestad, kom senere som egen gaard atter ind i matriklene. De andre gik saa grundig op i hovedbølet at nu i vore dager kjender ikke grendens folk hverken deres navn eller beliggenhet. De hører bokstavelig til kategorien "forsvundne gaarder".
     1. Haug, størrelse som Melsom, maa som navnet sier ha ligget paa en høide. Var 1390-aarene delt i østre og vestre gaard, men er i tiden 1560 til 1650 et leilændingsbruk. Navn paa brukerne opføres i skattelistene. Gaarden tilhørte Olavsklostret, blev derfor krongods ved reformationen, solgtes 1649 til Bildt.
     2. Hvalberg, hadde navnet sit efter en eller flere rundagtige høider; maa som samlet eiendom ha været større end Melsom, for den var opdelt i tre betydelige gaarder: a) Nordre Hvalberg, fuldgaard paa 6 smørpund; tilhørte 1456 Hartvig Krummedike (om ham se Brunla gaard, Brunlanes); i 1630-aarene blev Hans Hvid paa Skjersnes eier, men vi vet ikke hvem han kjøpte gaarden av; hans arvinger avhænder den i 1650-aarene til Bildt. Egne skattebønder her ca. 1590 til 1650. - b) Mellem-Hvalberg, skyld 15 linspund korn, altsaa snau halvgaard. Egen skattebonde 1590 til 1650. Gaarden tilhører 1640 Halvor Borge, 1647 lensmand Lars Raastad, 1649 Vincent Bildt. - c) Søndre Hvalberg, med halvgaardskyld et skippund malt, senere øket til 5 smørpund. Et gammelt brev fra 1417 (se DN. III. 457) fortæller at en søster av Oslobispen Øistein (hun bodde paa Kirkeberg paa Eker) da eide nesta gardin i Hualberge, og hermed maa vel menes denne gaard. I 1630-aarene staar Hans Hvid paa Skjersnes som eier, og hans arvinger solgte i 1650-aarene til Bildt. Egen skattebonde opføres altid 1590-1650.
     3. Grimestad, vil senere faa særskilt omtale.
     Da Nils Toller 1664 var blit eier av Melsom, fik gaarden i henhold til det 1667 erhvervede kongebrev gaa som frigaard. Bruker i 60-aarene var Jokum Larssøn Turmand, rimeligvis forpagter. Saa døde Nils Toller ca. 1674, og enken Kirsten synes at ha overdrat Melsom til sin bror Sti Anderssøn Tonsberg. 1675 eller muligens noget før flytter ind paa Melsom som forpagter og ombudsmand over Melsom gods, Peder Wulf. Snart efter begyndte Rentekamret at gjøre ophævelser ang. gaardens skattefrihet. Skjøtet og kongebrevet blir da dokumentert, og det blir stilt. Men saa kjøpte forpagteren gaarden, og nu var det ubønhørlig slut med frihetene.

3. Melsom sælges 1684 og mister skattefriheten.

     Peder Wulf 1684-1711, tidligere forpagter her, kjøpte 1684 Melsom av fru Kirsten Tollers bror Sti Tonsberg. Herom faar vi besked i fogedregnskapene, men vi kjender ikke skjøtet eller prisen. Om Peder Wulfs æt og oprindelige hjemsted sier vore kilder ingenting. Han hadde skipperborgerskap i Tønsberg, hadde ogsaa sit gifte fra denne by. 1684 bygde Peder Wulf ny skute, rimeligvis ved Melsomvik; den fik navnet Anne de Lisabet, og med den seilte han selv ut vaaren 1685. Utover i 1690-aarene kalder futen ham skipper og seilende mand, saa han fortsatte med sjøen, men forsømte langtfra at vareta sine interesser paa landjorden. Han gir i det hele indtryk av at være en energisk og driftig kar som baade kan skrape sammen midler og holde paa dem. Jordegodset øket jamnt og sikkert i omfang. Av Kirsten Toller og hendes slegtninger kjøpte han ind Solberg, Ask, Vadum og Gile; av andre: Vestre Kleppan, Mellem-Fen, Lillevar, m. m. Da han nu matttte skatte av hovedbølet Melsom, prøvde han at faa minket ned den alt for høie skyld 14 skippund (syv fuldgaarders skyld); den var sat paa av Bildt for at skaffe gaarden et gromt skilt som handelsvare, og saa længe Melsom var frigaard, kostet det jo ingenting. Wulf maatte nu betale for stasen, men det lyktes ham ikke at faa avslag. Saa prøvde han at putte Solberg og Bakken ind under Melsom, og det gik en stund.
     Peder Wulf maa være død ved nytaarstider 1711. Begravelsen kostet 100 rdl., og liket blev sat ned inde i kirken hvor gravsted betaltes med 10 rdl.; siden kostet de for 15 rdl. en likgrime. Saa holdtes skifte, og av det vil vi gi utdrag.
     Bruttosummen i boet blev 7574 rdl., nettoformuen 6606 rdl. 1. Jordegods. Melsom med tilliggende Grimestad m. m., 3 kvernehus med 6 par kvernesteiner og sigtemølle, osv. takseres for 2030 rdl., de øvrige jordeiendommer efter lave takster for 1044 (ialt 14 gaarder og parter, de fleste nævnt ovenfor; her kan tilføies at Skotte og Søndre Kjær i Sem hørte med. 2. Bygaarder. To gamle hus og en strandtomt i Tønsberg, takst 220 rdl. 3. Strandhus i Melsomvik for 212 rdl. (herav en nybygd gaard nord for broen). 4. Sagbruk: To sager i Melsomelven, halvten i Snappesagen i Kodal. 5. Skuter: Skib De 2de Brødre paa 81 lester, takst 1050 rdl. (avdøde hadde nylig ved forlis mistet kreierten St. Peter).
     Peder Wulf var gift m. Elisabet Olsdatter Coldevin (eller Coldevei) fra Tønsberg, vistnok datter av Oluf Kortssøn Coldevin og Kirsti Olsdatter; hun overlevde Peder Wulf helt til 1736, da 82 aar (var altsaa født ca. 1654). De hadde seks sønner og en datter. Av barna deres faar vi i det hele ikke noget godt indtryk. Samhold, enighet og sund slegtsfølelse merker vi litet til, derimot har de skjæmt minde sit ved kranglevorrenhet og kjevl. Processer inden familjen var det flere av, endog moren laa i proces med en av sønnene, og vi kan derfor ikke undres over at sorenskriver Bull dengang tilføiet i protokollen at han helst saa de overlot saken til en anden dommer, og han bad partene overveie om det ikke var mest kristsømmelig at indgaa mindelig forlik. Engang meldte Ola Wulf broren sin Mikkel for smugling - da skoggerlo vel hele grenden! De allerfleste av spetaklene skrev sig dog vistnok fra en enkelt av sønnene, nævnte Ola som desværre hadde faat utdannelse som prokurator. - Vi regner op barna:
     1. Anders Pederssøn Wulf, seilte som skipper fra Tønsberg, døde 1707 "i dronningen av Englands tjeneste"; bodde paa Skravestad i Sandeherred hvor han ca. 1702 hadde egtet datteren Gjertrud Kristensdatter (to barn; Peder, død ung; Kristine Maria, om hende se Sandeherred s. 469).
     2. Ola Pederssøn Wulf, bodde paa Melsom, se nedenfor.
     3. Mikkel Pederssøn Wulf, likesaa.
     4. Johannes Pederssøn Wulf, døde ugift straks efter faren.
     5. Elias Pederssøn Wulf, f. ca. 1690, var 1735 lodsoldermand paa Halsen ved Larvik, døde der ca. 1740; gift m. Margeeta Syvertsdatter (hun bodde senere i Melsomvik; i et skjøte 1751 paa Melsom regnes op av barn Per, Ola, Johannes, Kort og Anders Eliassønner).
     Sti Pederssøn Wulf, blir omtalt under Tufte som han eide; levde ugift, døde i Melsomvik 1737; hadde lyst i kuld og kjøn sønnen Johannes Stiessøn Wulf, senere lensmand i Stokke.
     7. Kirsten Pedersdatter Wulf, vil bli omtalt under Vaarnes hvor hun bodde.

     Ola Pederssøn Wulf 1711-38, overtok Melsom efter faren. Født ca. 1680, levde ugift; døde paa Melsom ved nytaarstid 1738. Han hadde i syv aar studert i Kjøbenhavn og var blit prokurator. Ved skiftet efter faren vilde broren Mikkel at farens utlæg hertil, 264 rdl , skulde gaa av i Ola's arv, men Ola negtet energisk, og slap. Moren flyttet straks efter skiftet væk fra Melsom og bodde senere i den nye gaarden ved Melsomvik; den skulde hun beholde uten avgift, desuten nyte ophold paa Melsom. Ola greide ikke at løse til sig Melsom, men moren og hans søsken beholdt arveparter i gaarden og fik landskylden av dem. Dette fællesskap i hovedbølet, tildels ogsaa i det andre jordegods, var vel hovedgrunden til spetaklene med stevninger og processer. Særlig synes Ola at ha været paa kant med moren og Mikkel.

     Det begyndte allerede straks faren hadde sluknet, og før skiftet. Det var holdt en foreløbig takst over Melsom, men Ola fik berammet ekstraret til ny besigtelse og takst. Ved selve skiftet hadde datteren Kirsten, de yngste sønner og Anders's enke tilkaldt Hans Vogn paa Fossnes og git ham fuldmagt til at vareta deres tarv, men moren blev støtt, "beklaget sig med ynkelig og vemodig taare", og Hans Vogn trak sig tilbake. Foreløbig synes altsaa moren at ha holdt med Ola. - 1712 blev Ola W. stevnet av Jens Husum for skjeldsord og slag. - Samme aar stevnet broren Mikkel ham for at faa ind 30 rdl. 12 skilling. - Samme aar stevner Mikkel ind Ola for leiermaal med hans myndling og søskendebarn Maria Mikkelsdatter paa Sjuerød; og tolderen Lars Krøger stevner ham for injurier, fik ham ogsaa dømt. - 1714 begyndte stridighetene med moren; hun hadde solgt sin andel av huset ved Melsomvik til Mikkel, men Ola protesterte, huset maatte ikke skilles fra hovedbølet. Som svar herpaa forlangte moren aabots-besigtigelse paa Melsom, og det var ved den leilighed sorenskriver Bull efter lange ørkesløse forhandlinger indførte en formaning til partene i protokollen. Nogen aar senere, mens Ola var fraværende, holdt moren auktion paa sine parter i Kjær i Sem, Fen, Ask, Haslestad, Vadum og Gile. Ola stevnet hende til tinge, særlig for salget av Vadum og Gile som han paastod ikke kunde skilles fra hovedbølet; det blev forlik, siden atter proces om forliket, forfulgt helt til høiesteret hvor Ola opnaadde dom for at han skulde ha utbetalt forlods 600 rdl. av morens eiendom i Melsom, naar det blev skifte efter hende. - 1730 blev Ola stevnt av broren Sti for 3 aars resterende landskyld av Melsom, og dømt. - 1736 stevnes Ola av Jakob Jeremiassøn (Hørby) i Tønsberg for at fremtvinge opgjør av hustruens arvelod (han var gift m. en datter efter Anders W.). - 1738 la Jakob proces om hustruens aasætesret til Melsom. Men det aaret døde Ola Wulf.
     Det gamle ordet om at huset som er splidagtig, ikke kan bestaa, viste sin gyldighet paa Melsom. Gamle Peder Wulf var død som en efter datidens forhold meget velstaaende mand, men det blev smaatt stel med enkens og sønnenes økonomi. Ved skiftet efter enken 1736 rak arvesummen bare op i 880 rdl.; efter Ola Wulf 1738, 533 rdl. + de 600 han efter høiesteretsdom hadde tat forlods av morens bo. Skiftet efter ham varte ellers i tre aar, da endelig midlene efter ham deltes mellem de søsken som endnu levde. Sti Wulf greide sig bedst, men Mikkel var ved sin død 1744 fallit.
     Mikkel Pederssøn Wulf 1738-44, overtok som ældste gjenlevende bror nu Melsom. Hittil hadde han bodd i Melsomvik. Han var født ca. 1683 og blev tidlig skipper; førte først farens skib De 2de Brødre; 1722 kjøpte han for 1000 rdl. en kreiert Margreta Catrine av Søren Jenssøn i Aarhus. 1730 hadde han skute sammen med Hans Vogn. Han holdt paa at fare til ved lag 1740, men hadde ikke held. I sine sidste aar hadde han viklet sig ind i kautionsansvar for en Kasserer Kølle, og da blev han helt ribbet. Under en reise til Kjøbenhavn sommeren 1744, rimeligvis i anledning kautionssaken, døde han dernede 11. juli. Boet stod under opgjør fire aar fremover. Mikkel Wulf var gift m. Johanna Jensdatter Colsrtup, datter av sogneprest Jens Colstrup i Nes paa Romerike og søster av sogneprest til Stokke Nils Colstrup (Colstrupfamiliens ættetavle, se Hedrum s. 286); hun døde paa Melsom 1752, 66 aar. De hadde tolv barn:
     1. Peder Mikkelssøn Wulf , f. ca. 1710; reiste ut 1729; sidste besked fra ham 1733; han var da i Vestindien og meget svak.
     2. Jens Mikkelssøn Wulf, f. ca. 1717, se nedenfor.
     3. Johannes Mikkelssøn Wulf, f. ca. 1719, se nedenfor.
     4. Nils Mikkelssøn Wulf, f. ca. 1720, var 1744 i Batavia i Ostindien.
     5. Paul Mikkelssøn Wulf, f. ca. 1721, levde 1744, nævnes ikke senere.
     6. Jonas Mikkelssøn Wulf, f. ca. 1726, levde 1744, siden ikke omtalt.
     7. Torborg Kristine Mikkelsdatter Wulf, egtet 1738 Absalon Matias Scheen, da sersjant, var 1744 kontrollør og bodde i Tønsberg.
     8. Elisabet Sofia Mikkelsdatter Wulf, gift 1. 1733 m. enkemand Helge Trulssøn Haugan; 2. m. Hans Kristian Dannethon, se Haugan og Vaarnes.
     9. Anne Katarina Mikkelsdatter Wulf, egtet 1753 Jakob Kristenssøn Morsing.
     10. Andrea Johanne Mikkelsdatter Wulf, egtet 1749 enkemand Hans Erikssøn Grøn d. æ., lods i Kjerringvik (se Tjølling s. 485).
      11. Sara Regina Mikkelsdattør Wulf; f. ca. 1724.
      12. Edel Maria Mikkelsdatter Wulf, f. ca. 1725.

     Jens og Johannes Wulf 1745-63, hadde i dette tidsrum mest gaarden sammen. Den ældste, Jens, giftet sig straks efter farens død og fik av moren raadighet over halve Melsom. Ved lag 1750 blev det ordnet slik at Jens og Johannes skulde ha gaarden sammen. De fik laant 2400 rdl. i Oslo hospitalskasse og løste ut medarvinger. De trivdes nok ikke med fællesskapet, for Johannes bad 1752 om at bli utløst for en sum av 1750 rdl., men det blev til at Jens 1756 overlot Johannes parten sin for 2300. Jens seilte nemlig som skipper og vilde heller bo paa en mindre gaard, Solberg; dit flyttet han. - Johannes som hadde egtet Sønni Nikolaisdatter Bruun, blev heller ikke gammel paa Melsom. Efter først at ha solgt fra Grimestad, skjøter han 1763 bort Melsom for 6000 rdl. Jordprisene begyndte at stige sterkt, saa han kunde sælge med god fortjeneste. Han flyttet væk fra bygden.
     Nikolai Adler Paulsen 1763-70, velstandsmand, kjøpte ogsaa Vadum, Gaasø og parter i Sjuerød og Østre Kleppan. Solgte Melsom igjen for 8710 rdl. Paulsen var fra Kragerø, født ca. 1730 og søn av kjøbmand Nils Paulsen og Edel Topdal.
     Kristen Mikkelssøn 1770-72, bonde fra Sandeherred, kom hit fra Bugaarden hvor han eide en større jordvei 1748-70, men ellers var han søn av Mikkel Halvorssøn Huvik. Gift m. Berte Børgesdatter fra Nordre Fevang. Kristen og Berte levde bare et par aar paa Melsom; begge døde i sjukeaaret 1772, han 47, hun 40 aar. Kristen blev revet bort i sine bedste aar fra en indviklet virksomhet, og de holdt paa med skiftet en ti femten aar, da det blev processer. De registrerte midler rak op i over 12000 rdl., men arvesummen kom ned i 5837 rdl. Ingen av barna blev paa Melsom. Barna var:
     1. Hans Kristenssøn, bodde i Rensgata. 2. Anders Kristenssøn. en tid paa Østre Hvaal, senere i Melsomvik. 3. Mikkel Kristenssøn, se Balsborge. 4. Kristen Kristenssøn, se Tutenborge. 5. Anne Maria, egtet 78 Nils Markussøn Østre Borge. 6. Berte Maria, egtet 90 Kristoffer Kristofferssøn Daler. 7. Birgitte, egtet 87 Tolv Nilssøn Kile. 8. Amalia, egtet 89 Lars Kristenssøn Søndre Kverne.

     Søren Rasmussøn ca. 1775-90, bonde fra Sandeherred, stamfar til Melsomætten. Søren som var født 1736 hørte til en ældgammel bygdeslegt i Sandeherred, From-ætten; faren Rasmus Haraldssøn hadde bodd paa Vestre Virik, senere paa Natvall, sidst paa Skjelbrei; moren Anna Amundsdatter var fra Hundsrød. Søren egtet 1765 Kari Persdatter, f. 1739 og datter av Per Tolvssøn og Katrine Arnesdatter Mønnerød. Søren og Kan bodde først paa Hem i Sandeherred og eide jordvei der som de solgte, da de skulde overta Melsom. Det varte ellers en god stund, før kjøpet av Melsom kom i fuld orden. Arvingene efter Kristen Mikkelssøn fik 1773 Nils Adler Paulssøn til at ta gaarden igjen, saa det blev av ham og sorenskriver Friis, Søren kjøpte gaarden. Men nævnte Friis hadde da begyndt at somle med skifteboer og blev snart avsat. Saa gaardhandelen gik ikke glat.
     Søren Rasmussen synes at ha været en driftig kar; han ryddet ny akerjord og kjøpte ind part av Vadum og Gaasø. Men han faldt tidlig væk, døde 1790, 54 aar; enken overlevde ham til 1818, blev hen mot 80. Ved stiftet efter Søren Melsom, sluttet 1798, blev arvesummen 20650 daler.- Syv barn vokste op, fire sønner og tre døtre:
     1. Peder Sørensen Melsom, f. 1768, hadde en kort tid Melsom, men solgte da han var mer interessert i sjøfart end i jordbruk (han fôr dog ikke selv); bygde nyt hus i Melsomvik og bodde der, døde 1826; gift 1788 m. Kristine Maria Andersdatter Hørby, født paa Hønnerød i Sandeherred 1760. 2. Kristen Sørensen Melsom, f. 1770, gift 93 m. Anne Helene Henriksdatter Bull, f. 73; de bodde paa Vaarnes, se der. 3. Mikkel Sørensen Melsom, f. 1776, gift 1798, i Tønsberg m. Dortea Maria Bolæren. 4. Ola Sørensen Melsom, f. 77, var kjøbmand i Sandefjord. 5. Helvig, egtet 1794 lensmand Tore Klavenes i Sandeherred. 6. Anne, f. 1782, egtet 1800 Hans Johannessen Grøn, bodde i Lunden ved Sandefjord. 7. Katrine, f. 1784, egtet 1813 skipper Johan Bryde; bodde først paa Brunstad, senere Tangen, Veier.
     Ældste søn Peder fik overlatt Melsom av arvingene for 16000 rdl., men han solgte straks til en fremmed.
     Elias Winther Jørgensen 1797-1838. Født 1772 i Skien. Blev 1789 indskrevet ved Kjøbenhavns universitet. Gift m. Georgia Amalia Molbech. Jørgensen kjøpte straks til av Søren Melsoms arvinger 1/4 av Vadum, og denne part har senere hørt med.
     Jørgensen døde 1838. Ved skiftet takseres Melsom for 20000 spd. Hustruen overlevde ham, og de efterlot sig to barn (to var døde): 1. Jokum Jørgensen, f. 1797 i Gjerpen; blev skipper; bodde i Gata under Melsom, døde her 1854; gift 1847 i Stokke m. Elise Beneteau fra Rochelle i Frankrig, f. 1818; hun ovelevde ham til 1897; ingen barn. 2. Marianne Jørgensen, f. 1802 g. m. Christian Stephansen.
     Wilhelm Mohn 1839-75, fik auktionsskjøte paa Melsom for 25000 spd. Han var født i Bergen 1813 ; gift 1840 m. Antonia Margreta Thams, f. 1820 i Drammen. Følgende barn blev født paa Melsom: 1. Albert Henrik Mohn, f. 1841. 2. Gjertrud Nikoline Mohn, f. 43. 3. Johan Peter Thams Mohn, f. 44. 4. Karl Wilhelm Mohn, f. 46. 5. Katrine Mohn, f. 47. 6. Harald Alfred, f. 47, død som spædbarn. 7. Antonie Marie, f. 50, død 5 aar gl. 8. Kristian Emil Fredrik Mohn, f. 52. 9. Harald Alfred Mohn, f. 54. 10. Rikard Mohn, f. 56. 11. Einar Anton Mohn, f. 59.
     Mohn solgte 1875 Melsom til agronom Ragnvald Konow for 47000 spd.

     Plasser og underbruk. Først litt om navnene. Flere av dem er let forstaaelige, slike som Gata, Aasen, Kjelderen. - Valberg er naturligvis det gamle gaardnavn Hvalberg, og plassen maa ha ligget paa denne gaards enemerker. - Morsomme er de to: Baahus og Kongell, opkaldelsesnavn efter de to kjendte fæstnings- og bynavn Bogahus og Konghelle i det gamle norske landskap Bohuslen. Baahus træffer vi ogsaa i Borre og Andebu, Konghell i Borre og Lardal - altid som navn paa plasser eller smaabruk. Som regel er de vel sat paa i 1600-tallet, rimeligvis av husmænd som hadde været med i Bohuslen som soldater. - Det livlige plassnavn Springop nævnes nogen ganger i tiden 1710-25, det triste Pria laa visst paa Vadums grund.
     I Titus Bülche's mandtal av 1664 regnes op, foruten to møllere, en seks syv husmænd, men bare ett plassnavn opføres, Grimestad, hvor det vist bodde to. Vi kan vel gaa ut fra at baade Baahus, Kongell og Kjelderen allerede dengang hadde beboere; likesaa Valberg hvor den tidligere leilænding Kristen Anderssøn, nu 52 sar, sat som husmand. Men navnet Gata var neppe kjendt endnu; her maa gaarden Melsoms gamle tomt være, saa hovedbølets hus endnu stod der i 1664.
     1. Grimestad, senere egen gaard, blir omtalt særskilt.
     2. Kjelderen (øvre) tør være gaardens ældste plass. Anders Kristenssøn bodde her ved lag 1700, blev borte paa sjøen 1705. Gift 1. m. Mari Madsdatter; 2. m. Else Hansdatter. Med hver hustru to barn: 1. Anne Maria, egtet Ola Ingebretssøn i Sandefjord. 2. Elisahet, kom til Kristiania. 3. Mari, egtet Anders Abrahamssøn Sjuestok. 4. Hans, se nedenfor. Enken Else Hansdatter giftet sig m. Simon Hanssøn fra Melsomvik, og de bodde længe i Kjelderen, hvor Else døde 1746, 84 aar. Hans Anderssøn, født her, egtet 1723 Else Abrahamsdatter fra Sjuestok; han døde barnløs i 30 aars alder 1734, og Else levde her som enke til 1753. - Mads Abrahamssøn 1747-74, var fra Deieborge, døde 1774; gift 1746 m. Pernille Andersdatter som levde til 1802. Deres slegt holdt sig her. Seks barn: 1. Abraham Madssøn, se nedenfor. 2. Else, egtet 77 Kristen Larssøn Hengerød, Nøtterø. 3. Anne, egtet Anders Evenssøn Berg i Sem. 4. Anne Maria, egtet 84 Jon Perssøn Korterød. 5. Mari, egtet 85 Jokum Johannessøn, se Domsbru. 6. Sibille, egtet 95 Ola Madssøn Praten (u. Gjennestad). - Abraham Madssøn 1784-1821. Født 1760, døde 1822; gift 1784 m. Anne Madsdatter fra Praten, døde 1821, 56 aar. Seks barn levde op: 1. Else Maria, egtet Kristoffer Hansen, Nøtterø. 2. Karen Anne, egtet 1810 Matias Larsen Nordenberg (u. Prestegaarden). 3. Anders, se nedenfor. 4. Mads, egtet 1822 Elen Maria Kristensdatter, bodde paa Lagerødeie. 5. Elisabet Maria. 6. Abraham, f. 1805.
     Anders Abrahamsen 1822-54. Født 1792, døde 1854; gift 1813 m. Lena Kristoffersdatter fra Ødegaarden. Barn: 1. Gullik Andersen, f. 1816, egtet 40 Karen Maria Olsdatter, vist datter av møller Ola Gulliksen; bodde i Kjelderen og Vadumeie. 2. Kristoffer Andersen, f. 1820, egtet 45 Olea Tolvsdatter fra Sandeherred; bodde i Kjelderen og Vadumeie. 3. Anne Johanne. 4. Pernille, f. 1827, egtet 60 Kristian Nilsen Unnerstvet; blev snart enke, bodde paa Vadumeie. 5. Alette, f. 30, egtet 57 Kristoffer Ivarsen Helgerød; blev snart enke, bodde Vadumeie. 6. Lena, f. 33, egtet 58 Kornelius Ivarsen Helgerød, bodde Vadumeie.
     3. Gata var aristokraten blandt plassene, ogsaa av den grund at den sandsynligvis laa paa den gamle gaardtuft. Lars Brynjulvssøn, 1736-50, er den første som blir nævnt, men det var nok husmænd før ham. Efter 1750 bytter de ofte fremover. En skomaker fra Kristiania Morten Lorenssøn bodde her rundt 1780, men flyttet til Melsomvik. Sersjant Simon Bruun ca. 1784-94, blir omtalt under Storevar. - Skipper Jan Sørenssøn fra Føien paa Nøtterø kjøpte husene 1794, fæstet plassen og bodde her nogen aar, flyttet saa til hjemgaarden; han var gift med en datter av Knut Mørk i Melsomvik. - Gullik Olssøn 1800-1825, fra Slettingdalen i Andebu, var arbeidsformand paa Melsom. Han kom hit fra Gulbrandsrød hvor sønnen Kristoffer sat som bruker. Gullik døde 1825. Hans yngste søn Ola Gulliksen, gift m. Grete Katrine Mikkelsdatter, bodde ogasa en tid i Gata, men Ola døde som møller 1855. Datteren Karen Maria egtet 1840 Gullik Andersen Kjelderen. - Under Melsom er fortalt at propritær Jørgensens søn Jokum Jørgensen bodde i Gata. Hans franskfødte enke Elise Beneteau forpagtet 1864 bort Gata til Tomas Melsom.
     4. Kongell hadde husmand 1710, Per Hanssøn, døde 1732, 69 sar. - Anders Hanssøn døde her 1753; gift m. Jøran Larsdatter; sønnen Kristoffer flyttet til Solbergrønningen, bor 1801 i Melsomvik, kaldte sig Winther. - Hans Olssøn fæstet plassen 1755; g. m. Mari Andersdatter. - Hans Perssøn fra Vestre Var, g. m. Kari Hermanadatter bor her i 1760-aarene, døde paa Sjuerød; sønnen Søren Hanssøn træffer vi i Melsomvik.
     5. Baahus. Ola Baahus 1711. - Jakob Hanssøn fra Holtet bor her 1723, osv; vi faar bare slike smaaoplysninger i 1700-tallet. - Ved lag 1800 kom Anders Nilssøn hit, gift m. Aslaug Olsdatter som døde i Baahus 1813. Sønnen deres, Ola Anderssøn giftet sig 1832 m. Torine Andersdatter fra Nøtterø; de flyttet senere til Brustadeie. En søster av Torine, Kristine Maria, blev derimot boende i Baahus; hun hadde 1845 egtet Anders Jobannessen, ogsaa fra Nøtterø. - 1865 bor det to familier til i Baahus: Johan Jakobsen og hustruen Helene, begge fra Sem, og Erik Olsen og Anne Matea fra Ramnes.
     6. Valberg, nævnes som plass hele 1700-tallet igjennem, og flere bygselsedler anføres. Gunnar Jakobssøn, gift 1733 m. Helvig Persdatter fra Rakkevik, levde her til 1763; av deres fire barn (Per, Ingebret, Anne, Kirsten) træffer vi Per i Melsomvik, og Anne egtet 67 Ingebret Anderssøn fra Sem. I Gunnars dager bodde det mest to familier her. Men de skifter ofte, det blir ikke sammenhæng.
     7. Møllebrukene. Møllerne hadde ogsaa litt jord. Det var i aarenes blitt mange av dem, undertiden samtidig tre mestrer utenom svendene, naar det gik tre bruk. De fleste levde i beskedne kaar, dog gjerne litt bedre end husmændene, og en enkelt iblandt kunde sitte bra i det. - Vi nævner nogen faa. Kristoffer Kristenssøn døde her 1755, 58 aar. Han kom fra Gjennestad, hadde 1724 egtet Johanne Johannesdatter. De hadde en stor barneflok. Sønnene Johannes og Hans reiste til Holland og fór derfra; Matias var tambur; av døtrene egtet Aase Hans Knutssøn som var møller efterpaa. - Sven Svenssøn som døde 1787, var nok en indflytter; hustruen hette Guro Henriksdatter (egtet siden Simon Laholmen); arvesummen i deres bo blev hele 388 daler. - Ved lag 1800 træffer vi en møller her som endnu omtales av ældre, da han var en original. Det er Paal Hanssøn. Han var fra Østre Raastad i Sandeherred, korn hit omkr. 1795, døde 1830, 61 aar. To ganger gift, først m. Pernille Andersdatter, død 1809, saa m. Else Maria Larsdatter fra Ødegaarden. Paal sat trangt i det. Han hadde en mængde barn, og det vokste visst op fire efter første hustru, otte efter sidste : 1. Maren Katrine, egtet Hans Kristensen Brekke. 2. Søren Paalsen, døde før faren (to barn: Paal og Helene). 3. Ingeborg Helene, egtet 1825 Jakob Andreassen Stubberød (u. Bratass). 4. Trine Andrea, egtet 1825 Peter Kristian Kristiansen, da paa Brunstad. - 5. Anne Pernille. 6. Maren Elisabet. 7. Hans, f. 1812. 8. Idde Karine. 9. Ola Paalsen, f. 1817, snekker, bodde paa Brekke; gift 42 m. Anne Dortea Nilsdatter. 10. Søren Paalsen f. 1818, egtet 58 Olea Nilsdatter Unnerstvet; bodde Vadumeie. 11. Elen Henrikka. 12. Elise Amalia. - Møller Ola Gulliksen som kom hit fra Gata og døde 1855, har vi tidligere omtalt.
     Smedodden blev ogsaa regnet for plass. En smed trængte de i en slik grend, og allerede i Bülches' mandtal 1664 finder vi blandt husmændene Kristoffer smed. Av de mange smeder vil vi nævne Amund Kristensen, gift m. Else Maria Olsdatter, sikkert indflytterfolk. Amund faldt væk i 40 aars alder 1833. En av hans sønner, Hans Kristian Amundsen, flyttet til Nøtterø hvor vi endun træffer ætlinger efter ham.


Innhold